Organique Natúrkozmetikum

XI. kerület elhelyezkedése, városrészei

A XI. kerület Buda déli részén fekszik, hivatalos neve Újbuda. Északkeleti irányban a Duna, ezáltal az V. és a IX. kerület, délkelet felé szintén a Duna által a XXI. kerület, délen a XXII. kerület határolja. Nyugaton Budaörssel, északon a XII. és az I. kerülettel szomszédos. Négy Duna-híd köti össze a IX. kerülettel.
Újbuda északi határán emelkednek a Budai-hegység déli vonulatának tagjai, a Gellérthegy és annak nyugati végpontja, a Kis-Gellért-hegy. A kerület északnyugati határán áll a Rupp-hegy amely a zömmel Budaörs határain belül eső Csíki-hegyek vonulatához tartozik.
A kerületet érinti a Hosszúréti-patak (vagy Kő-ér) egyik ága, amely Kelenvölgy és a XXII. kerület határa mentén haladva éri el a Dunát. Természetes állóvíz nincs Újbuda területén, a Feneketlen-tó és a kelenvölgyi Kék-tó korábban agyagbányaként funkcionált.
A legnagyobb városrészek közé tartozik Albertfalva, amely több mint százharminc évi önállóság után vált a főváros részévé, majd komoly építkezések kezdődtek a területén. Gazdagrét Budapest legkedvezőbb megítélésű lakótelepe, amelynek infrastruktúrája igen fejlett. Az Infoparkban számos irodaház található, bennük elsősorban informatikával, telekommunikációval és szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégekkel. Kelenföld az 1920-as évektől kezdett beépülni többnyire kertvárosias formában, a főutakon nagyobb lakóházakkal. Városközpontja 1975 és 1979 között jött létre. Lágymányoson található Budapest legnagyobb összefüggő egyetemi városrésze, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karának ad helyet.
Szentimreváros Újbuda belvárosa, a Gellért-hegytől délre. Itt található az önkormányzati hivatalok többsége, és ez a kerület igazgatási, és - a Móricz Zsigmond körtér és a Kosztolányi Dezső tér révén - közlekedési központja is. További városrészek: Hosszúrét, Dobogó, Kamaraerdő, Kelenvölgy, Kőérberek, Madárhegy, Nádorkert, Őrmező, Örsöd, Péterhegy, Pösingermajor, Sasad, Sashegy (egy része), Spanyolrét, Tabán (egy része), Gellérthegy (egy része).
 
Budapesti Programajánló - 2020 Június
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Budapest hőmérséklete: 18 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: