Naturánia - Mantova Fűszerolaj Spray

XIX. kerület nevezetességei, látnivalói

Kispesti evangélikus templom


E templomot Sándy Gyula, a legtöbb 20. századi (különösen pestkörnyéki) evangélikus templom építője tervezte, itt is hangsúlyozva a magyaros jelleget. A templom teljes berendezése eredeti, 1927-b?l származik. Oltárképe, mely a Getsemáné kertjében imádkozó Jézust ábrázolja, Farádi Veres Iza műve.

Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény


Az állandó kiállításon kisipari tevékenységekkel ismerkedhet meg a látogató. Többek között mesterlevelek, asztalosipari szerszámok és fodrászműhely eleveníti fel a kispesti mesterek történetét. Bemutatja a két világháború közötti időszak lakáskultúrájának jellegzetes darabját, egy ónémet tálalót, a köré rendezett használati tárgyakkal együtt. A kiállítótér belső termében Kispest köztörténetét végigkísérő dokumentum- és fotóegyüttesek kaptak helyet.

Wekerletelep


A mai Ady Endre út, Határ út, Nagykőrösi út és Rákóczi utca által közrefogott területen fekszik. Itt található a névadó szobra, amelyet a mellette álló Kós szobor tervezője, Péterfy László készített. A Kós Károly téren felállított másfélszeres életnagyságú szobor bronzból készült, talapzattal együtt 3 méter 20 cm magas.

Kossuth Lajos szobra


Kispest egyik központi terén, a Kossuth téren található. A kerületiek minden év március 15-én itt ünnepelnek. A bronzszobor alkotója Hybl József helybéli fiatal művész volt, a talapzat készítője pedig Reckl Lajos kőfaragómester. Az alkotás Kossuthot nyugodtan állva ábrázolja, ahogy levett kalappal várja az őt körülvevő magyarok kitörő lelkesedésének csillapodását.

Hősök szobra


Az I. világháború kispesti áldozataira emlékezve állítatták 1928-ban., a talapzaton ábécé sorrendben az ő nevük olvasható. Alkotója szintén Hybl József. Három ember nagyságú szobor alkotja. Középen Hungária, aki az ég felé nyújtja jobb karját, melyben kardot tart, balján egy összeroskadó, sebesült magyar katona, jobbján pedig egy síró, gyermekét a hazának felajánló anya.
 
Budapesti Programajánló - 2020 December
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
 

Budapest hőmérséklete: 1 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: