Főállásba keres kézbesítőt futárszolgálat kiemelt bérezéssel Észak-Budapest környékéről! Részletek ITT!

IV. kerület nevezetességei, látnivalói

Újpesti zsinagóga


A Berzeviczy utcában ma is működő neológ zsinagóga 1885-86-ban épült, Újpest első reprezentatív középületei közé tartozott. Belső terének kialakítása a Dohány utcai épület elrendezését követi. A frigyszekrény feletti karzat volt az orgona eredeti helye, de az 1944-ben elpusztult, ezért egy Kecskemétről származó hangszer váltotta fel.

Újpesti evangélikus templom


-Modern reneszánsz- stílusban épült 1874-ben, eredetileg lakóház magasságban, téglából, vastoronnyal. Bár a templom és a paplak még elkészült hitelből, előbbit 1877-78-ban el kellett árverezni. A végül Reich Sándor segítségével visszaszerzett épület mai alakját 1911-ben nyerte el.
Jézus mennybemenetelét ábrázoló oltárképét Margitay Tihamér festette, és ajándékozta a templomnak. Az orgona 1928-ból való, a linzi Mauracher Testvérek műve. A gyülekezet megalakulásának százéves évfordulójára, 1973-ban, a belül teljesen felújított templom részére Kardos József dr. Blázy Árpád lelkész tervei alapján az oltárra kovácsoltvas feszületet, gyertyatartókat, a terembe lámpatesteket készített.

Újpesti baptista imaház


A mai imaház elődje 1914-ben épült fel Metzler Antal tervei szerint. Létrejöttét a Duna-menti németek, és József Ágost főherceg is támogatta anyagilag. Az imaházban a hitélet mellett a kultúra is virágzott. A húszas évekig németül, tolmácsolással folyt az istentisztelet, majd fokozatosan hódított tért a magyar nyelv. Újjáépítése egybeesett az Újpest központjában emelkedő tízemeletesek felhúzásával. Orgonáján rendszeresen tartanak hangversenyeket. A hely nemzetközileg is ismert, történelme során olyan közismert személyek is álltak már szószékén, mint Ralph Abernathy lelkész, Martin Luther King közvetlen munkatársa, James Irwin holdutazó, az Apollo-15 űrhajósa, vagy Cliff Richard, a világhírű rock and roll énekes.

Víztorony


A Víztorony Újpest egyik szimbóluma. Mihailich Győző és Dümmerling Ödön tervei alapján, 1911-12-ben épült, és egy 1500 m--es úgynevezett Intze-rendszerű vasmedencét foglal magában, mely 15 méter átmérőjű. Építészeti kialakításánál ügyeltek arra, hogy esztétikus legyen. A nyilasok 1944-ben fel akarták robbantani, de az újpesti partizánok sikeres rajtaütésének köszönhetően megmenekült. E hősi cselekedet emlékét tábla őrzi a torony oldalán. A műtárgyat használaton kívül helyezték.

Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény


Az intézmény Két ezredév között - Fejezetek Újpest történetéből című állandó kiállítása Újpest - illetve az őskortól már itt található települések - emlékei nyomán igyekszik bemutatni a terület történetét, bár kevés régészeti emlékkel rendelkezik.
 
Mantova fűszerolaj spray
2021 December
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

Budapest hőmérséklete: 0 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: