Naturánia - Mantova Fűszerolaj Spray

VII. kerület nevezetességei, látnivalói

Baptista templom


A baptista vallás jelentős fejlődése akkor következett be, amikor Meyer Henrik a budapesti gyülekezet lelkésze lett. A vallási vezető az 1880-as években helyezte működési helyét az Erzsébetvárosba, de a híveknek ekkor még nem volt temploma. A főváros első baptista temploma végül 1887-ben épült meg a Wesselényi utca 53. szám alatt. Az 1945-ös év fordulópontot jelentett az életében, mivel az addig német nyelvű közösség távozása után az újjászervezett gyülekezet már magyar nyelven folytatta tevékenységét. A VII. kerület kulturális életében jelentős szerepet játszik a baptista énekkar.

Dohány utcai zsinagóga


Ludwig Förster német építész mór stílusú tervei alapján készült, ünnepélyes átadására 1859-ben került sor. A köznyelvben néha nagy zsinagógának is nevezett épület a neológ zsidóság legnagyobb vallási találkozóhelye nemcsak Budapesten, de egész Európában. A magyarországi zsidóság fontos jelképe, továbbá Budapest jelentős idegenforgalmi látványossága. A kulturális életben is aktív szerepet tölt be, komolyzenei koncertek, különböző fesztiválok helyszínéül szolgál.

Szent Erzsébet Templom


Neogótikus nagytemplom, mely Steindl Imrének, az Országház építőjének egyik fő műve. Főhomlokzata egy hosszúkás, négyszögű tér északnyugati részére néz. A bejáratai feletti orommezők domborművei, valamint a hatalmas rózsaablak egyaránt a pécsi Zsolnay-gyárban készültek. A templom hosszházát két 76 méter magas torony fogja közre (ez a VII. kerület legmagasabb pontja).

Gozsdu-udvar


A Világörökség részévé nyilvánított városrész a Király utca 13. szám és a Dob utca 16. szám között hét négyszintes épületből, és hat udvarból áll, melyekhez hozzáadódik a Holló utca 10. szám alatti, szintén négyszintes ház. Az épületegyüttest a román nemzetiségű Gozsdu Manó ügyvéd végrendelete alapján létrehozott Gozsdu Alapítvány építette 1901-ben, Czigler Győző tervei szerint.

New York-palota


A Nagykörút egyik legjellegzetesebb, legimpozánsabb, egyúttal művelődéstörténeti jelentőségű épülete. Az eklektikus stílusú palota földszintjén berendezett New York kávéház az 1900-as években itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, és szerkesztőségek révén vonult be a magyar kulturális emlékezetbe.

Hungária fürdő


A 19. század végén a több fürdőszobával, négy vendégszobával és pihenőkerttel rendelkező létesítményt a Ringer család vette meg, és alakította modern fürdőkomplexummá. A Nyár utcai oldalon kő-, kád- és gőzfürdő, a Klauzál utcai részen népfürdő várta a gyógyulni vágyókat. 1907-ben, a Dohány utcában Ágoston Emil tervei szerint elkészült egy gőzfürdő, valamint úszóversenyek rendezésére alkalmas hatalmas, oszlopos úszócsarnok. Mára a fürdőépület jelentős része elpusztult, csupán a Dohány utca 44. szám alatti, műemléki védelmet élvező homlokzatrész áll.
 
Budapesti Programajánló - 2020 Október
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Budapest hőmérséklete: 0 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: