Naturánia - Mantova Fűszerolaj Spray

XII. kerület elhelyezkedése, városrészei

Budapest XII. kerülete (összefoglaló nevén a Hegyvidék) a város budai oldalának középső, főképp hegyvidéki területein fekszik. Jelentős részét borítja erdő. Északon a II. kerület, keleten az I. kerület, délen a XI. kerület határolja. Nyugati határa egyben Budapesté is, a szomszédos települések Budakeszi és Budaörs.
A Hegyvidékhez tartozó Csillebércen volt egykor az Úttörőváros, amelynek mai neve Csillebérci Gyermek- és Ifjúsági Központ, és továbbra is áthalad rajta az Úttörővasút utódja, a Gyermekvasút. Kútvölgy jórészt a budai márgába ágyazódó völgy, ahol a Kútvölgyi kórház mellett, a jó nevű Pető Intézet is található. A kerület egyik központi városrésze az ókori leletekkel is rendelkező Németvölgy, amely nevét a Buda 1686. évi visszafoglalásában részt vevő német katonák tiszteletére kapta. Itt van a MOM Művelődési Központ és a Budapest Kongresszusi Központ is. Svábhegy csillagvizsgálóval, Kissvábhegy ritka növényekkel rendelkező természetvédelmi területtel büszkélkedhet.
A 427 méter magasan fekvő fennsíkon létrejött Széchenyi-hegy főként a tehetősebbek lakóhelye, ahol számos villa épült. Itt található a Gyermekvasút központja. Zugligetet és a János-hegyet köti össze a Libegő néven ismert drótkötélpályás felvonó, amelyről csodás kilátás nyílik Budapestre, a kirándulók nagy örömére.
A XII. kerület városrészei továbbá: Budakeszierdő (egy része), Farkasrét, Farkasvölgy, Istenhegy, Krisztinaváros (egy része), Magasút, Mártonhegy, Orbánhegy, Sashegy (egy része), Virányos.
 
Budapesti Programajánló - 2021 Január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Budapest hőmérséklete: 10 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: