Naturánia - Mantova Fűszerolaj Spray

XII. kerület nevezetességei, látnivalói

Erzsébet-kilátó


Népszerű kirándulóhely Budapest legmagasabb pontján, a Budai-hegységbe tartozó János-hegy tetején. Építése 1908 tavaszán indult be, Schulek Frigyes tervei alapján, Kluczinger Pál vezetésével. A szükséges köveket a hegy előtt elterülő lapos tetőről, épített kötélpályával szállították a helyszínre, míg a vizet puttonyos kocsikon vitték fel a Svábhegyről. Az építkezéshez haraszti és borosjenői mészkövet használtak. A kilátótornyot 1910. szeptember 8-án adták át a közönségnek, és Erzsébet királynéról nevezték el, aki 1882-ben járt a hegyen.

Normafa


A Sváb-hegy legmagasabb pontja, tengerszint feletti magassága 477 méter. Az itt elterülő tisztásról remek kilátás nyílik a fővárosra, és a belső budai hegyvidékre. A Normafa eredetileg egy, a Budai-hegység keleti peremének tisztásán álló terebélyes, öreg bükk volt, mely alatt a mondák szerint még Mátyás király is megpihent. A fát többször is villámcsapás érte, és 1927. június 19-én végleg elpusztult.
Neve onnan származik, hogy egykor a Nemzeti Színház művészei -norma nap--okon - amikor vallási okokból tilos volt játszaniuk - ide jártak pihenni, és egy alkalommal, 1840-ben, a színház akkor már ismert színésznője, Schodelné Klein Rozália itt énekelte el Bellini Norma című operájának nagyáriáját. A fatörzs csonkját a főváros konzerválni szerette volna, de a torzó minden igyekezet ellenére elkorhadt. Helyén ma emléktábla látható.

Farkasréti temető


A régi budai sírkertek, főleg a Németvölgyi temető tehermentesítésére hivatott Farkasréti köztemető hivatalosan 1894. április 1-jén nyílt meg. Nevét a Széchenyi-hegy délkeleti lejtőjéről kapta. A hatvanas-hetvenes években a legfontosabb fővárosi elittemetővé vált, mely státuszát páratlan természeti környezetű fekvése, több száz kimagasló jelentőségű személy itteni nyugalomra helyezése, valamint a Tabáni és a Vízivárosi temető megszüntetése alapozta meg.

Bajor Gizi Színészmúzeum


A Bajor Gizi hagyatékából és emlékszobájából kifejlődő múzeumba az alapító a névadó mellé Jászai Marit és Márkus Emíliát emelte ki a magyar színháztörténetből, a nekik szentelt szobákkal. Gobbi Hilda 1990-ben kapott benne emlékszobát.

MOM Művelődési Központ


A Magyar Optikai Művek által - 1945 után, Budapesten elsőként - épített, hosszú ideig üzemeltetett kulturális intézmény, MOM néven vált közismertté. A gyári munkások mellett a kerületi lakosok, és az ott tanuló diákok művelődését is szolgálta. A világhírű gyárra emlékeztető betűszó 2010-től ismét nevében szerepel, és egy 2011-ben befejezett beruházás eredményeképpen, egy sokoldalúan hasznosítható közösségi tér birtokosa lett a központ.

Budapest Kongresszusi Központ


A Budapest Kongresszusi Központ (Budapest Congress & World Trade Center) Magyarország legnagyobb, legmodernebb kongresszusi és rendezvény helyszíne. Finta József tervei alapján épült, 1984-ben. A Gesztenyéskertben, Buda egykori legnagyobb temetője, a Németvölgyi temető helyén található.
 
Budapesti Programajánló - 2021 Január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Budapest hőmérséklete: 10 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: