II. kerület nevezetességei, látnivalói

Gül Baba türbéje


Gül Baba türbéje egy 16. századi török sírkápolna a Rózsadombon. Gül Baba, a Rózsák atyja, bektasi dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló sereggel érkezett Budára. A legenda szerint éppen a város elfoglalásának hálaadó ünnepén érte a halál. Ünnepélyes búcsúztatásán maga I. Szulejmán is részt vett, sőt, a fáma úgy tartja, hogy beállt a koporsóvivők közé is. A türbét Mehmed Jahjapasazáde, a 3. budai pasa emeltette a sír fölé. A kápolna azóta is zarándokhely, a török turisták rendszeres úti célja.

Millenáris


A Millenáris (korábban Millenáris Park) a magyar főváros és Európa jelentős kulturális és életmódbeli értékeit bemutató - közérdekű és üzleti rendezvényekre is alkalmas - központja. Az eredetileg a múlt században, Ganz Ábrahám által, a Pesti Hengermalom területén alapított vasöntödéből fejlesztették ki a későbbiekben a magyar ipartörténet nemzetközi hírű gyáregységét, melynek átalakítása 2000-ben kezdődött. Az ennek során megszületett kulturális komplexum fő egységei: Jövő Háza kiállítás, Csodák palotája, Park, Nagycsarnok, Pixel Galéria, Kiscsarnok, Teátrum, Hajó Terem, Fogadó, Csiga Galéria, Padlás.

Budai Tájvédelmi Körzet


A Budai Tájvédelmi Körzetet 1978-ban hozták létre 10 528 hektáros területen. Változatos felszíni formák, a ritka fajokban gazdag állat- és növényvilág, valamint barlangok ékesítik. Utóbbiak - melyekből jelenleg százhatvanat tartanak nyilván - a Budai-hegység jellegzetes lerakódásának, a forrásmészkőnek köszönhetően alakultak ki, közülük a nagyközönség számára jelenleg csak a Pál-völgyi-barlang és a Szemlőhegyi-barlang kiépített részei látogathatók.

Szent Lukács Gyógyfürdő


A Szent Lukács Gyógyfürdő kiépítését 1857-ben egy óbudai molnármester kezdte meg, majd 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta és tovább bővítette az intézményt. Az idők során számos összevonáson és átalakuláson keresztülment komplexum modern felújítási munkálatai 1999-ben kezdődtek meg. A korszerű fürdőhöz ma már többek között infraszauna, finn szauna, jegkásagép, élménymedence, Kneipp-fürdő és Himalája-sófal is tartozik.
 
2022 December
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Budapest hőmérséklete: 5 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: