Naturánia - Mantova Fűszerolaj Spray

XIV. kerület elhelyezkedése, városrészei

Budapest XIV. kerülete a pesti oldalon található, történelmi neve Zugló, amelyet az önkormányzat is használ. Közepes méretű, területe 18,13 km?, több mint 120 000 ember otthona. Észak-Déli irányban Észak-Pestet és Dél-Pestet , Kelet - Nyugat irányban a belvárost és a külső kerületeket köti össze. A legtöbb szomszéddal rendelkező budapesti kerület. Északon a IV. kerület, északnyugaton a XIII. kerület, északkeleten a XV. kerület, keleten a XVI. kerület, délkeleten a X. kerület, délen a VIII. kerület, délnyugaton a VI. kerület és a VII. kerület határolja. Mintegy 2 400 000 m? zöldfelülettel rendelkezik, beleértve a főváros egyik legnagyobb parkját, a Városligetet is.
A belvároshoz viszonylag közel helyezkedik el, jó tömegközlekedési kapcsolatai vannak Észak-Budával, az Árpád-híd vonalán és Pest belső területeivel az Andrássy út, a Thököly út, és a Kerepesi út mentén, Csömör, Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród, Gödöllő agglomerációs településeivel a gödöllői HÉV-vonala révén. Két vasútállomása van, Rákosrendező és a Zuglói Vasúti Megálló. Mindkettő budapesti végállomása a Nyugati pályaudvar, Rákosrendezőről észak felé, míg a Zuglói VM-ról kelet, délkelet felé ágaznak szét vasúti vonalai.
Városrészei közül a legnagyobb kiterjedésű Alsórákos, mely a Rákos-patak mentén fekszik. Területén felváltva találhatók sűrűn lakott lakótelepek és családi házas részek. A Herminamező névadója Hermina Amália főhercegnő, József nádor jótékonyságáról ismert leánya, aki apáca lett, és egy prágai kolostor vezetőjeként, fiatalon hunyt el. Tiszteletére épült a Hermina kápolna, amelyet 1856-ban szentelt fel Scitovszky János esztergomi érsek.
Istvánmezőt hazánk utolsó nádoráról nevezték el, egyik csücskében található a Keleti Pályaudvar. Kiszugló és Nagyzugló 1930 óta tartozik a XIV. kerülethez, korábban a X. kerület részei voltak. Ugyanez igaz Rákosfalvára, ahol a főváros ötödik legnagyobb lakótelepe, a Füredi utcai lakótelep található. A XIV. kerület része Törökőr és a népszerű park és kulturális központ, a Városliget is.
 
Budapesti Programajánló - 2021 Június
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 

Budapest hőmérséklete: 23 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: