Naturánia - Mantova Fűszerolaj Spray

III. kerület elhelyezkedése, városrészei

Óbuda-Békásmegyer a főváros harmadik legnagyobb kerülete. Keleten a Duna, a IV., és a XIII. kerület határolja. Délen és délnyugaton a II. kerület, északnyugaton Solymár és Üröm, északon Budakalász a szomszédjai. Hozzá tartozik az Óbudai-sziget is. Domborzati szempontból a Bécsi - Aranyhegyi út - Dózsa György utca tengely szeli ketté. E vonaltól nyugatra (a temetőt kivéve) a Budai-hegység és a Pilis domborulatai kezdődnek, keletre viszont sík terület jellemző. Egyik sajátossága, hogy meghatározó városközpontja nem fejlődött ki, bár a Flórián tér és a Fő tér körzete közel került ehhez a státuszhoz. Utóbbi fontos közlekedési csomópont: itt találkoznak az Árpád hídon közlekedő villamosok, a gyorsvasút (HÉV) és az autóbuszok.
Az agglomeráció közelsége és annak felfokozott fejlődése jelentősen kihat a III. kerület mai életére. A két főközlekedési út, a 10-es és a 11-es bevezető szakaszain igen sűrű a forgalom, a régió legészakibb közúti hídja az Árpád híd, komoly terhelésnek van kitéve. Óbudán épült meg a 70-es - 80-as években a főváros egyik legnagyobb koncentráltságú lakótelepi zónája, melyben ma a helyi lakosság közel 65%-a él.
Óbuda az 1873-ban Budapest néven egyesült három város közül a legkisebb volt. Előtte területe kiterjedt a mai III. kerületben található városrészek majdnem mindegyikére, kivéve Békásmegyert és Csillaghegyet, melyek Békásmegyer községet alkották, illetve Újlakot és Mátyáshegyet, melyek Budához tartoztak. Keskeny, kanyargós utcákból álló szerkezete a 14. században alakult ki.
Békásmegyer nevét annak köszönheti, hogy agyagos talaja a felszínen tartja a csapadékvizet, ami kedvez a békák élőhelyeként szolgáló kis tavaknak, pocsolyáknak. A főváros legtisztább levegőjű részei közé tartozik, ideális voltát azonban beárnyékolja, hogy keleti peremét a Duna árvizei fenyegetik.
A III. kerület nevezetes része az Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget), itt tartják ugyanis minden év augusztusában a Sziget Fesztivált. A kerület további, kisebb egységei: Aranyhegy, Csúcshegy, Filatorigát, Hármashatárhegy, Kaszásdűlő, Mocsárosdűlő, Remetehegy, Rómaifürdő, Római-part, Solymárvölgy, Táborhegy, Testvérhegy, Törökkő, Ürömhegy.
 
Budapesti Programajánló - 2020 Szeptember
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 

Budapest hőmérséklete: 16 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: