Naturánia - Mantova Fűszerolaj Spray

III. kerület nevezetességei, látnivalói

A katonai nagyfürdő romjai (Thermae Maiores)


Az aquincumi légió monumentális fürdője a tábor két főútjának kereszteződésében állt, bejáratai is ezekről nyíltak. Az épületet a II. században emelték, ezután többször átépítették. A fáradt katonák itt a tornacsarnok, hideg, langyos és forró vizű medencék, fürdőkádak, izzasztókamra és a tágas, padlófűtéssel ellátott termek luxusát élvezhették. A Thermae Maiores romjai a Flórián téri aluljáróból nyíló Fürdőmúzeumban tekinthetők meg.

Aquincumi Múzeum


Az Aquincumi Múzeum romterülete az ókori település fórumát, és annak környékét mutatja be. A turisták a romkert, a kőtár és a római mindennapok tárgyi emlékeit bemutató állandó tárlat mellett, az évente változó időszaki kiállításokat is megtekinthetik. Az érdeklődők a római életmódot és ünnepeket felidéző hagyományőrző rendezvényeken, és színházi előadásokon is részt vehetnek.

Déli táborkapu (Porta principalis dextra)


A műemlék emeletes, négyszögletes tornyai két 3,5 méter széles kapunyílást fognak közre. Ez egy oszlopsorral szegélyezett úthoz vezetett, amelyen a tábor központi épületéhez, a principiához lehetett eljutni. A déli táborfal helyreállított szakasza, és a kapu rekonstruált maradványai a Flórián téri aluljáró délnyugati kijáratánál kialakított romkertben láthatóak.

Fő tér


A régi és az új Óbudát a Fő tér köti össze, itt keresztezte ugyanis egymást a két aquincumi főút, a via principalis és a via praetoria. Jellegzetességét Varga Imre "Esernyős lányok" című szoborcsoportja adja. Akinek ez elnyeri a tetszését, a tér mögötti kis utcában az alkotó kiállítását is meglátogathatja. Ma itt van Óbuda közigazgatási központja és a Polgármesteri Hivatal. Rendszeresen tartanak itt koncerteket, színielőadásokat és vásárokat.

Zichy kastély


A Zichy család 1659-ben kapta meg Óbudát, kastélyuk 1757-ben készült el, a mai Fő tér Duna felőli oldalán. Benne található az Óbudai Múzeum, helytörténeti, játéktörténeti és népművészeti kiállításokkal, valamint a Kassák Lajos avantgárd festő és költőnek, valamint a pop art atyjának, a magyar származású Victor Vasarelynek emléket állító múzeum.

Kiscelli Múzeum és Romtemplom


A Kiscelli Múzeum történeti gyűjteményeinek érdekes, és egyedülálló műtárgyai időszaki, és állandó kiállításokon láthatók, míg a képzőművészeti emlékeket a Fővárosi Képtár mutatja be. Az intézmény egyik érdekessége egy nyomdagép Landerer és Heckenast nyomdájából, ahol Petőfi és társai kinyomtatták a 12 pontot. Az épületegyüttes legizgalmasabb része a második világháborúban lebombázott és sokáig romos templomtér, amely 1991 óta Közép-Európa egyik legszebb kortárs képzőművészeti kiállítóhelyeként működik. Az épület nagyszerű akusztikájú belső udvarán nyaranta szabadtéri koncertekre is várják a látogatókat.
 
Budapesti Programajánló - 2020 Szeptember
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 

Budapest hőmérséklete: 15 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: