Naturánia - Mantova Fűszerolaj Spray

III. kerület múltja, történelme

Óbuda már az őskorból is őriz leleteket, kiemelkedő jelentőségét azonban római emlékeinek köszönheti. Területén jött létre az első korabeli település, Aquincum, amely kiinduló pontja volt a későbbi főváros megszületésének is. A dunai határ, a limes kiépítésével egy időben létesült a mai Flórián tér környékén a légiótábor - mintegy 6000 főnyi katona számára - a segédcsapatok szállása pedig a mai Aquincum szálloda alatt volt. A táborok körül folyamatosan építették fel a harcosok civil életterét jelentő katonavárost, amely a jelenlegi Bogdáni úttól a Nagyszombat utcáig terjedt ki. A kiszolgált katonák, és a romanizált helyi lakosok pedig a polgárvárosban éltek, melynek romjai az Aquincumi Múzeum körül találhatók, a Szentendrei út mellett. Óbuda ezen időkből származó emlékei nem csupán Magyarország, de Európa egyik legfontosabb római kori leletegyüttesének számítanak.
A kutatások tanúsága szerint, a mai Óbuda már a népvándorlás korában is fontos volt az itt átvonuló népek számára, a honfoglalás korától kezdődően pedig már újból huzamosan lakott területnek számított. A település a középkor folyamán nagy jelentőségre tett szert. A török kiűzése utáni évszázadokban a korábbi Óbuda és a földesúri mezőváros, Békásmegyer közé ékelődött be Rómaifürdő és Csillaghegy, mindkettő a századelőn vált kertvárossá. Ekkoriban jelentek meg a német telepesek, ami a későbbiekben - a gyáripar kialakulásával párhuzamosan - osztrák, lengyel, cseh iparosok és munkások bejövetelével járt együtt. A XIX. század közepén a németajkúak már a lakosság többségét jelentették, hagyományaik máig élnek.
Az egységes főváros létrejöttekor, a kerületekre osztásnál nem a hagyományos Óbuda területét vették alapul, utóbbi kiterjedt, majd Nagy-Budapest létrejöttével tovább bővült, Csillaghegy és Békásmegyer térségével. 1908-ban törvénycikk rendelte el az Óbudát Pesttel összekötő híd megépítését, de ez csak 1939-ben kezdődött el, és a háború után, 1950-ben fejeződött be. Ez a kapcsolat a bal-parti városrésszel új lehetőségeket teremtett Óbuda számára, és ma is meghatározó szerkezeti eleme a városrésznek.
 
Budapesti Programajánló - 2020 Szeptember
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 

Budapest hőmérséklete: 14 °C

Zenit Futárszolgálat
 
 

legkeresettebb cégek:

 

legújabb hírek:

 

legújabb programok: